Servei Andorrà d'Atenció Sanitària
Comissió de Tumors
Les sessions conjuntes de la comissió serveixen per agilitzar la comunicació amb l’oncòleg, el radiòleg o el patòleg i consensuar el millor maneig clínic de cada pacient, així com per millorar, actualitzar o corregir processos i conceptes.
Integrants 2013
Àngel Seara
Lola Ferrer (secretària)
Lluís Pallarés i Pere Jordi
Xavier Latorre
Joan Martínez Benazet
Eva Legido
Gema Simó, Marta Rosdevall, Eva Mahia
Bàrbara dos Santos
Radiologia
Anatomia Patològica
Cirurgia
Pal·liatius
Pneumologia
Farmàcia
Infermera Oncologia (rotatori)
Administrativa
Durant aquest any la comissió ha continuat realitzant reunions periòdiques setmanals. L’assistència és oberta a tots el metges, generalistes o especialistes, que vulguin presentar els seus casos per a la discussió del maneig clínic.
Val a dir que aquest any ha augmentat la proporció de casos presentats per diferents pneumòlegs (Dr. Martínez Abelló i Dr. Núñez) i el nombre de casos d’urologia (Dr. Pereiro). La resta d’especialitats ho han fet de manera molt puntual (sis casos de digestiu (Dra. Puig), quatre de medicina interna a part de pal·liatius i un cas un metge de capçalera).
Activitat
La comissió ha continuat el seu funcionament habitual fent reunions setmanals i n'ha cancel•lat algunes sessions per manca de casos per comentar, vacances o absència puntual de l’oncòleg.
En total durant el 2013 s’han efectuat un total de 32 reunions, amb una mitjana de 2,6 reunions/mes.
S’han presentat a sessió un total de 151 casos, que corresponen a 99 pacients nous i 52 presentacions successives per comentar resultats després de la cirurgia, aparició de noves metàstasis o complicacions durant el tractament.
Evolució de l’activitat de la Comissió de Tumors (2008-2013)
Veure taula
Veure gràfic
El nombre de casos nous és similar a l’any anterior però més alt el nombre de pacients presentats. Això és indicatiu que es presenten més casos de seguiment (aparició de noves metàstasis, complicacions o dificultats en l'evolució del pacient), que en en el cas de Cirurgia arriba al 42% dels casos presentats. Aquesta és una dada indirecta de l’augment de la qualitat en l’atenció continuada dels malats crònics oncològics i no la simple comunicació de casos nous.
Origen dels casos presentats per especialitats:
Fins a l’any 2010, el 95% de casos presentats al comité eren del servei de Cirurgia General i han continuat presentant gairebé tota la casuística. El 2011 es comencen a presentar tumors de Pneumologia, que entren tant per Pneumologia com per Medicina Interna (Dr. Latorre), i el 2012 s'hi van incorporant lentament els casos d’Urologia, malgrat que es presenten només casos de maneig complicat.
Les xifres i proporcions d’aquest any són similars a les de l’any anterior. Hi ha un augment de la proporció de casos que es presenten per novetats en el seguiment dels pacients ja coneguts, que en el cas de Cirurgia arriba al 42%.
Casos presentats a la Comissió de Tumors 2013
Veure taula
Veure gràfic
Continua sense presentar-se cap cas de tumor de mama o ginecologia, malgrat l'elevada casuística i que el tractament oncològic es fa al nostre centre. No es presenten tampoc els casos del servei d’ORL, perquè es presenten a la Comissió de Tumors de l’Hospital de Sant Pau, ni tampoc els casos d’hematopatologia, que el Dr. Cobo consulta amb l'Hospital Clínic de Barcelona.
2.3 Tipus de tumors presentats:
Veure taula
Veure gràfic
Veure taula dels tumors presentats separats per localització dels casos nous
Veure gràfic dels tumors presentats separats per localització dels casos nous
La distribució de la patologia és similar a la de l’any anterior. Amb un clar predomini de la patologia gastrointestinal, amb un cert increment dels casos que es presenten per segon i tercer cop per recidives, metàstasis o novetats en el seu curs. La dinàmica cap a final d’any era l’augment dels casos presentats de Pneumologia i Urologia.
Tipus d’activitat
L’activitat aquest any, com l'any passat, s’ha limitat a la presentació i discussió de casos clínics i a la complementació d’actes disponibles a la carpeta conjunta.
- No s’ha actualitzat cap protocol ni guia clínica aquest any.
- No es registra el compliment dels protocols o guies clíniques (que en els casos que es presenten se solen complir).
- No es registra el temps de resposta, que sol ser molt curt al nostre centre.
- No es fa registre hospitalari de tumors, perquè seria una sèrie esbiaixada.
Qualitat assistencial i millores organitzatives de la comissió
Millores de la Comissió:
S’han assolit els aspectes següents:
a/ Mantenir actualitzat el circuit d’actes de les sessions, amb còpia electrònica en PDF de les actes aprovades en sessió a la carpeta conjunta a la intranet de l’Hospital, amb accés per part de tots els assistents a la comissió, els altres oncòlegs i la direcció, per facilitar l’accés a la informació. (Aquesta informació, a data d’avui, no s’afegeix a la informació en paper de la història clínica física ni de la història electrònica del HCIS).
b/ Aquest any es complementa un registre en Excel dels pacients presentats per a una millor localització de les actes on es pot trobar la informació per a un cas concret.
Indicadors de qualitat
- Registre d’actes aprovades: 100% de les reunions del 2013
- Taxes de correlació de diagnòstic clinicopatològic: no es registra.
- Taxa de compliment dels protocols (pacients tractats segons protocol/pacients atesos): no es registra, tot i que la percepció és que és molt alta en els casos presentats.
- Registre dels temps de demora en el DX i els temps d’intervals DX-tractament: no es registra.
Malgrat això, el temps de diagnòstic del càncer al nostre hospital és molt curt en la gran majoria dels casos i clarament inferior a centres públics d’altres països. Hi ha casos puntuals de retard de diagnòstic per la no-cooperació del pacient a fer-se les proves o retard de tractament oncològic adjuvant en els casos de complicacions quirúrgiques (previst en els protocols). - Nre. de procediments i altres documents actualitzats: cap el 2013.
- Comunicació dels protocols, sessions clíniques, etc.: cap el 2013.