Centre Hospitalari Andorrà
Vigilància epidemiològica
Estudi de la prevalença de les infeccions nosocomials (EPINE)
L’EPINE és el principal estudi de prevalença que es desenvolupa a Espanya. Molts centres hi participen, i té una permanència de 24 anys (1990-2013). D’ençà l’any 1992, l’HNSM hi participa.
Aquest estudi es realitza al mateix temps als hospitals espanyols, la qual cosa ens permet equiparar i contrastar les nostres dades. Està organitzat per la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene i coordinat pel Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona).
Veure taules Resultats globals a l'HNSM
Veure taules Prevalença de les infeccions nosocomials
Evolució de les infeccions nosocomials 2009-2013
Veure taula d’evolució de les infeccions nosocomials
Veure gràfic d’evolució de les infeccions nosocomials
Veure taula Origen de les infeccions nosocomials
Evolució de les infeccions comunitàries 2009-2013
Veure taula d’evolució de les infeccions comunitàries
Veure gràfic d’evolució de les infeccions comunitàries
Declaracions d’aïllaments
La finalitat dels aïllaments és prevenir la transmissió de les malalties contagioses que presenten alguns malalts, conegudes o sospitades, a d'altres malalts ingressats, al personal sanitari o als visitants.
Durant l’any 2013 s’han realitzat 249 aïllaments, dels quals un 50% corresponen al servei de Medicina Interna, seguit d’un 28 % del servei de Pediatria.
Veure taula Servei
Veure taula Tipus aïllament
El tipus d’aïllament més freqüent és el de contacte, que representa un 85% del total. És la mesura de precaució que pràcticament s’utilitza en tots els aïllaments, ja que la seva finalitat és prevenir o reduir el risc de transmissió d’agents infecciosos per contacte directe amb el pacient (mans, pell) o per contacte indirecte (tocar) amb superfícies o materials de l’entorn del pacient.
L’augment dels aïllaments de contacte és degut a l’aplicació del protocol de vigilància preventiva realitzada als pacients provinents d’altres centres hospitalaris o residències sociosanitàries, cosa que ha generat un 55% (137) d’aïllaments, un 23% dels quals (37) han estat positius a gèrmens multiresistents (colonitzats i/o infectats).
Malalties de declaració obligatòria (MDO)
Les malalties de declaració obligatòria (MDO), tant numèriques com nominals, dels pacients d’Urgències i hospitalitzats, és una informació que arriba dels diferents serveis a higiene hospitalària i és enviada al ministeri, per tal de facilitar el compliment de la Llei 1/2009 de modificació de la Llei general de sanitat.