ACTUALITAT SAAS

La Massana s'adhereix a la prova pilot de fragilitat

La Massana s'adhereix a la prova pilot de fragilitat

7 / 11 / 2024

El Comú de la Massana ha signat un conveni amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària per participar en el porjecte APTITUDE.  La Cònsol major, Eva Sansa, i la directora General del SAAS, Meritxell Cosan, han estat les encarregades de signar l’acord. També hi han assistit el conseller de benestar social i gent gran de La Massna, Marc Jové, i la Cap del Servei d'Envelliment i Salut, la Dra. Eva Heras.

L’acció s’emmarca en el projecte APTITUDE POCTEFA, una iniciativa transpirinenca que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans i retardar els processos de fragilitat que poden conduir a la dependència. A través d’estudis i accions realitzades a les parròquies de Canillo, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, el projecte APTITUDE ha proporcionat coneixements i bones pràctiques per abordar aquests reptes. Ara, La Massana s’hi suma per tal de poder seguir tenint una imatge clara de l’envelliment de la població.

Des del mes d’octubre, l’equip del Servei d’Envelliment i Salut, en col·laboració amb els serveis d’Atenció Primària del SAAS, ha iniciat una avaluació i cribratge de la població major de 65 anys de La Massana  per detectar situacions de fragilitat i promoure un envelliment actiu i saludable.

L’estudi inclou una avaluació de la capacitat intrínseca, que engloba les capacitats físiques, cognitives i psicològiques de les persones majors. Durant les avaluacions s’utilitza l’eina ICOPE, una estratègia de l’Organització Mundial de la Salut dissenyada per abordar els reptes específics de la gent gran. Aquesta eina permet valorar cinc dominis clau: cognició, estat emocional, funció psicològica i funció sensorial.

Gràcies a aquest estudi s’han pogut identificar situacions de fragilitat en algunes persones grans. Per ajudar a revertir aquests casos, s’ofereix un programa multi component que inclou dotze sessions de dues hores i mitja, distribuïdes durant dotze setmanes. Aquestes sessions tracten aspectes relacionats amb l’exercici físic, l’alimentació, la cognició i les emocions, amb l’objectiu de millorar la salut i el benestar de les persones grans de La Massana.