L'envelliment de la població representa un repte significatiu per als sistemes de salut, ja que requereixen estratègies efectives per abordar les necessitats de les persones grans. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'envelliment saludable va més enllà de l'absència de malaltia, implicant el manteniment de capacitats intrínseques que permetin un benestar òptim, influïdes per factors genètics, i fisiològics.
Des del 2018, el Servei Andorrà d'Assistència Sanitària (SAAS) ha estat activament implicat en la primera fase del projecte APTITUDE (POCTEFA), una iniciativa transpirinenca dedicada a millorar la qualitat de vida de les persones grans i retardar els processos de fragilitat que poden portar a la dependència. Mitjançant estudis i accions realitzades a les parròquies de Canillo (2020), Sant Julià de Lòria (2022) i Escaldes-Engordany (2023), Andorra la Vella (2024) el projecte APTITUDE ha proporcionat valuosos coneixements i bones pràctiques per abordar aquests reptes.
Utilitzant l'eina ICOPE de l'OMS, s'han valorat més de 500 persones majors de 65 anys publicant els resultats de validació de l'eina de l'OMS en el document "Integrated care for older people (ICOPE) implementation pilot programme: findings from the 'ready' phase. Geneva: World Health Organization; 2022. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO".
El projecte APTITUDE-PROXI exemplifica una aproximació preventiva basada en "l'Integrated Care for Older People" de l'OMS. Aquest marc avalua cinc dominis clau de la capacitat intrínseca en les persones grans i busca identificar precoçment situacions de fragilitat per oferir intervencions i suport adequats. El projecte APTITUDE-PROXI aborda la necessitat creixent de gestionar els reptes de l'envelliment, promovent l'envelliment actiu i saludable. Utilitzant l'eina ICOPE de l'OMS, es buscarà una detecció precoç de la fragilitat, clau per a intervencions efectives. L'avaluació dels resultats i la implementació de les intervencions adaptades a les necessitats locals seran fonamentals. Aquesta iniciativa no només beneficiarà directament a les persones grans, sinó també millorarà la capacitat del sistema de salut per atendre les necessitats de la població envellida de manera més eficient i efectiva.
El projecte APTITUDE-PROXI s'estén a 13 territoris, abastint regions rurals i urbanes desafavorides de Occitània, Navarra, Catalunya i Andorra. Amb una durada prevista de l'1 de gener de 2024 a finals de desembre de 2026, aquest projecte reuneix socis rellevants d'aquests territoris, incloent-hi el Centre Hospitalier Universitaire Toulouse, Navarrabiomed – Fundación Miguel Servet, la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Servei Envelliment i Salut del SAAS. L'objectiu compartit és millorar la qualitat de vida de les persones grans i abordar de manera integral i col·laborativa les necessitats emergents de les poblacions envellides. A través d'aquesta iniciativa, es busca promoure la salut i el benestar de la gent gran en un entorn comunitari.
Les proves pilots del programa APTITUDE s'han dut a terme en col·laboració amb els diferents Comuns, amb els quals s'ha signat un conveni entre el SAAS i el corresponent Comú.
La participació andorrana en l'estudi APTITUDE-PROXI està liderada pel servei Envelliment i Salut del SAAS. Aquest projecte té com a objectiu millorar la detecció de la fragilitat en persones majors de 65 anys, utilitzant l'eina ICOPE de l'OMS, per proporcionar una atenció integral i personalitzada. A partir de l'estudi, s'avaluarà la prevalença i els factors de risc associats a la fragilitat en les persones grans d'Andorra.
Durada: de l'1/01/2024 al 31/12/2026
Coordinador del projecte APTITUDE-PROXI: Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse.
Socis: 4 socis, 3 països (França, Espanya, Andorra): Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse, Navarrabiomed – Fundación Miguel Servet, la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Servei Envelliment i Salut del SAAS.
Àrea implicada: Geriatria
L'objectiu de POCTEFA és enfortir la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
PROJECTE PILOT A CANILLO
Durant el 2020es va dur a terme la prova pilot del programa APTITUDE a Canillo. Un programa en el qual hi participa Andorra, Espanya i França per impulsar l’envelliment saludable i per promoure el benestar i la qualitat de vida de la gent gran.
PROJECTE PILOT SANT JULIÀ DE LÒRIA
Després de la detecció de casos de fragilitat amb la prova pilot APTITUDE a Sant Julià de Lòria actualment hem posat en marxa el programa AMICOPE. Un programa d’intervenció multicomponent amb propostes per revertir situacions de fragilitat.
Informació del projecte pilot.
El Servei d'Envelliment i Salut forma part de la Societat Europea de Medicina Geriàtrica com a membre.
https://www.eugms.org/our-members/national-societies/andorra.html
Equip EIS amb Sra.Maria Lupiañez (responsable del departament de gent gran del Comú d'Escaldes-Engordany) i Sr.Felix Zapatero (president federació gent gran Andorra).