Inici / Noticies / Factors pronòstics en càncer de mama

Factors pronòstics en càncer de mama

Factors pronòstics en càncer de mama divendres, 16 d’abril 2021

El passat dimecres la sessió clínica del HNSM va ser sobre els Factors pronòstics en càncer de mama. Les anatomo-patòlogues del nostre centre van explicar com la feina dels patòlegs és bàsica en el diagnòstic del càncer i com orienten el tractament adient per cada pacient en particular, especialment important ara que estem ja a l'era de la medicina individualitzada.
La Dra. Celina Vásquez va explicar la classificació histològica clàssica dels diferents tumors de mama, ja que el tipus histològic comporta un pronòstic diferent. Va explicar com fan els estudis immunohistoquímics complementaris, com els receptors hormonals i el Her2, que orienten a l'oncòleg per indicar el tractament més adient a cada cas. Aquest estudi es fa de rutina al Servei el HNSM i com que totes les biòpsies de mama es processen de forma preferent, el temps de resposta és menor a una setmana.

La Dra. Lola Ferrer, cap de servei, va explicar les novetats en el diagnòstic del càncer de mama dels últims anys que inclouen les noves classificacions genètiques i moleculars del càncer de mama, que classifiquen tots els diferents tipus de càncer de mama en 4 grups: luminal A o B, Her2+ o patró basal. Aquesta classificació afecta també en el pronòstic i en el pla terapèutic.
En aquells casos de bon pronòstic es disposa d'uns estudis genètics que mirant un paquet de mutacions al tumor orienten el seu risc de recidiva i de progressió tumoral i això permet orientar si fa falta o no en cada cas de fer tractament quimioteràpic a més del tractament hormonal. Al nostre centre es fa habitualment el Prosigna, test genètic que deriven a l'Hospital Clínic, centre referent per Anatomia Patològica. Aquesta tècnica ja s'està fent des de fa un parell d'anys i gràcies a això fins a un 30% de les pacients d'aquest grup de bon pronòstic s'han pogut estalviar de fer un tractament quimioteràpic innecessari, reduint el cost i les molèsties a les pacients. La CASS cobreix aquest estudi.
També hi ha novetats en els casos de pitjor pronòstic, a més de la quimioteràpia que es fa abans de la cirurgia, s'ha incorporat una nova una eina de tractament, la immunoteràpia, i els patòlegs són els que indiquen quins casos poden respondre bé a aquest tractament o no mitjançant l'estudi d'un nou marcador immunohistoquímic, el PDL-1, disponible també al nostre centre.