Inici / Programes assistencials / Donació cordó umbilical

Donació sang de cordó umbilical

La sang de cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl·lules sanguínies en quantitats adequades. Pot ser, per tant, utilitzada per a trasplantaments, de la mateixa manera i en les mateixes indicacions que la medul·la òssia.

La recollida de sang de cordó umbilical, després del naixement i de la secció del cordó, no representa cap risc ni per a la mare ni per al fill.

El trasplantament de sang de cordó umbilical, com el de medul·la òssia, pot contribuir a la curació de nens, i també d’adults, que pateixen greus malalties de la sang que comprometen la seva vida.

Els bancs de sang de cordó umbilical s’encarreguen de garantir la conservació adequada i la tipificació de la sang de cordó umbilical, per tal que pugui ser utilitzada en les millors condicions.

Els centres de trasplantament autoritzats són responsables de les indicacions i del procediment de trasplantament, en col·laboració amb els bancs de sang de cordó umbilical.

CONCÒRDIA és un programa cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical, que va crear el Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per tal que les gestants de territoris geogràfics sense banc propi en poguessin fer donació.

D’aquesta manera, totes les donacions de sang de cordó de les Illes Balears, Aragó, Navarra, Extremadura i Cantàbria, i recentment també del Principat d’Andorra, s’envien al banc de cordó del Banc de Sang i Teixits a Barcelona. Aquest s’ocupa del processament, l’emmagatzematge, la validació de les unitats, l’enviament de dades al registre espanyol (REDMO) i internacional (NETCORD) i la distribució per a trasplantament. CONCÒRDIA té la certificació de qualitat FACT-NetCord.